Home     Canned Heat - Finyl Vinyl LP
Canned Heat - Finyl Vinyl LP

Canned Heat - Finyl Vinyl LP


April 5, 202434.99

€ 32.99

Artikelcode: 04-24/8E4440

Canned Heat - Finyl Vinyl   LP


 

Artiest:
Canned Heat
Titel:
Finyl Vinyl
Uitgave:
April 5, 2024
Maatschappij:
RUF
Suffix:
RUF-2095
EAN:
0710347130925
LP:
1 HQ Rood vinyl
Cover:
Standaard / Gatefold
Gewicht:
140gr / 180gr

Tracks:
Kant A
1        One Last Boogie
2        Blind Owl
3        Goin' To Heaven (In A Pontiac)
4        So Sad (The World's In A Tangle) Ft Joe Bonamassa
5        East/West Boogie (Instrumental)
Kant B
1        Tease Me
2        A Hot Ole Time
3        You're The One
4        When You're 69
5        Independence Day
6        There Goes That Train


Info:
Los Angeles, 1965: Bluesliefhebbers Alan "Blind Owl" Wilson (1943-1970) en Bob "The Bear" Hite (1943-1981) richtten samen met gelijkgestemde muzikanten Canned Heat op. Ze noemden de band naar de titel van een nummer uit 1928 van bluesman Tommy Johnson over een brandstof die methylalcohol bevat, ook wel "ingeblikte warmte" genoemd, die door alcoholisten wordt misbruikt als vervangende drug. In 1967 sluit drummer Adolfo "Fito" de la Parra, die nog steeds lid is, zich aan bij Canned Heat, terwijl de band verder in de loop van zijn geschiedenis veel personeelsverloop heeft gekend. Een jaar later maakt de succesvolle hitsingle "On The Road Again" van Canned Heat hen wereldwijd populair. Na dit succes in de hitlijsten hebben ze nog meer hits met "Going Up The Country" (1968) en "Let's Work Together" (1970). In augustus 1969 maakt Canned Heat deel uit van de line-up van de legendarische "Woodstock Music & Art Fair". Afgezien van bandalbums zoals hun gelijknamige debuut-LP uit 1967 of "Boogie With Canned Heat" uit het volgende jaar, zijn ze te horen op samenwerkingen met genregrootheden als John Lee Hooker ("Hooker 'n Heat", 1971), Clarence "Gatemouth" Brown ("Gate's On The Heat", 1973) of Memphis Slim ("Memphis Heat", 1974).

Fast forward naar het heden: Bijna 60 jaar na de oprichting van de band verschijnt er in april 2024 een nieuw studioalbum van Ruf Records op cd en lp. Opgenomen in Burbank, Californië, werd de langzittende drummer Fito de la Parra in de studio vergezeld door de leden van de huidige line-up van de band, namelijk gitarist, toetsenist en zanger Jimmy Vivino, harpist en zanger Dale Spalding en Richard "Rick" Reed, die de oude bassist Larry "The Mole" Taylor opvolgde na zijn dood in 2019. Een andere muzikant die op het album te horen is, is bluesrocker Joe Bonamassa, die een gastoptreden maakt als leadgitarist op "So Sad (The World's In A Tangle)"; Canned Heat nam dit nummer voor het eerst op voor hun album "Future Blues" uit 1970 met stichtende leden Alan Wilson en Bob Hite nog steeds in de buurt en een live-versie is te vinden op hun cd/dvd-set uit 2015 van Ruf's "Songs From The Road"-serie. Bovendien worden de begindagen van de geschiedenis van de band weerspiegeld in het nummer "Blind Owl", een hommage aan Alan Wilson die verwijst naar zijn bijnaam vanwege een extreme bijziendheid. Het nummer is geschreven door de Californische singer-songwriter Dave Alvin, die hier te horen is als gastgitarist en zanger. Onder de andere nummers zijn er drie composities van Jimmy Vivino ("One Last Boogie", "Goin' To Heaven [In A Pontiac]" en "When You're 69") en Dale Spalding ("Tease Me", "You're The One" en "Independence Day"). Een ander nummer, "East West Boogie", presenteert een ongewone muzikale mix met de oosterse klanken van het "Theme from Tehran", een Amerikaanse tv-show, gecombineerd met een typische Canned Heat boogie-groove.

Is dit de grande finale van een jarenlange opnamecarrière waarmee Canned Heat afscheid neemt van de showbizz? Allereerst lijkt de albumtitel in die richting te wijzen, aangezien "Finyl Vinyl" natuurlijk gelezen kan worden als "final vinyl". Dan is er de opener, Vivino's "One Last Boogie", die in dezelfde richting wijst. En last but not least gaat een ander van zijn nummers, de slowblues "When You're 69", over een leeftijd die je eerder doet denken aan pensioen dan aan verdere activiteiten.